THE MYSTIC OF THE PLANTS, BEVERAGE AND FOOD IN COLONIAL BRAZIL
Keywords:
History, Food, Power Relations, Brazil ColonyAbstract
This article brings an analysis of the various meanings that plants, food and beverage assumed in colonial Brazil as well as the power relations that pervades itself. Methodologically, it is a historical research based on reports from chroniclers and travelers, as well as the letters of missionaries, to walk in these parts in the sixteenth and seventeenth centuries, described the daily life of the early inhabitants and their views on the fat of the land and foods. Based on the assumptions of cultural history, particularly the history of food, seeks to highlight the ambiguity and complexity with which foods were seen in colonial Brazil, enhancing its mystical dimensions. Seen as food, medicine or poison, plants, food and drinks possessed highly symbolic, and are crossed by strong practical power relations.
Downloads
References
ABBEVILLE, Claude. História da Missão dos padres Capuchinhos na ilha do Maranhão e terras circunvizinhas. Tradução de Sérgio Milliet. Brasília: Edição do Senado Federal, 2008.
AGNOLIN, Adone. O apetite da antropologia, o sabor antropofágico do saber antropológico: alteridade e identidade no caso Tupinambá. São Paulo: Humanitas, 2005.
ANCHIETA, José de. Carta do irmão José, que escreveu do Brasil aos padres e irmãos da Companhia de Jesus em Portugal (1555). In: HUE, Sheila Moura (Org.). Primeiras Cartas do Brasil (1551-1555). Rio de Janeiro: Zahar, 2006.
ANCHIETA, José de. Textos históricos. São Paulo: Loyola, 1989.
ANTONIL, André João. Cultura e opulência do Brasil por suas drogas e minas. São Paulo: Edusp, 2007.
CASCUDO, Luis da Câmara. Prelúdio da Cachaça. São Paulo: Global, 2006.
ESCOHOTADO, Antônio. História elementar das drogas. Lisboa: Antígona, 2004.
ÉVREUX, Yves d’. Continuação da história das coisas mais memoráveis acontecidas no Maranhão nos anos 1613 a 1614. Tradução de César Augusto Marques. Brasília: Edições do Senado Federal, 2007.
FERNANDES, João Azevedo. Guerreiros em transe. Revista de História da Biblioteca Nacional, Rio de Janeiro, ano 1, n. 4, p. 52 – 57 , 2005.
FERNANDES, João Azevedo. Selvagens bebedeiras: Álcool, embriaguez e contatos culturais no Brasil colonial. 2004. Tese (Doutorado em história) - Programa de Pós-graduação em História, Universidade Federal Fluminense, 2004.
FLANDRIN, Jean-Louis; MONTANARI, Mássimo. História da Alimentação: dos primórdios à Idade Média. 2 ed. Tradução de Maria da Graça Pinhão. Lisboa: Terramar, 2008.
GANDAVO, Pero de Magalhães. Tratado da terra do Brasil; história da província Santa Cruz, a que vulgarmente chamamos Brasil. Brasilia: Editora do Senado Federal, 2008.
HUE, Sheila Moura (Org.). Delícias do descobrimento: a gastronomia no século XVI. Rio de Janeiro: Zahar. 2008.
HUE, Sheila Moura (Org.). Primeiras Cartas do Brasil (1551-1555). Rio de Janeiro: Zahar, 2006.
LAPA, José Roberto do Amaral (Org.). Livro da Visitação da Santo Ofício da Inquisição ao Estado do Grão-Pará (1763-1769). Petrópolis: Vozes, 1978.
LÉRY, Jean de. Viagem à Terra do Brasil. Tradução e notas de Sérgio Milliet. Belo Horizonte: Itatiaia; São Paulo: Editora da USP, 1980.
MESGRAVIS, Laima. O Brasil dos séculos XVI e XVII. São Paulo: Contexto, 1989.
NÓBREGA, Padre Manuel da. Informações das partes do Brasil (aos padres e irmãos da Cia. de Jesus em Coimbra). In: HUE, Sheila Moura (Org.). Primeiras Cartas do Brasil [1551-1555]. Tradução, introdução e notas de Sheila Moura Hue. Rio de Janeiro: Zahar. 2006.
PLATÃO apud ESCOHOTADO, Antônio. História elementar das drogas. Lisboa: Antígona, 2004.
SOLER, Jean. As razões da Bíblia: regras alimentares hebraicas. In: FLANDRIN, Jean-Louis; MONTANARI, Mássimo. História da Alimentação: dos primórdios à Idade Média. 2 ed. Tradução de Maria da Graça Pinhão. Lisboa: Terramar, 2008.
SOUZA, Gabriel Soares de. Tratado descritivo do Brasil em 1587. Belo Horizonte: Itatiaia, 2000.
SOUZA, Laura de Mello. O diabo e a terra de Santa Cruz: Feitiçaria e religiosidade popular no Brasil colonial. 9 ed. São Paulo: Cia das Letras, 2005.
ROCHE, Daniel. História das coisas banais: nascimento do consumo nas sociedades tradicionais (XVII-XIX). 2 ed. Tradução de Telma Costa. Lisboa: Editorial Teorema, 1998.
THEVET, André. As singularidades da França Antártica. Tradução de Eugênio Amado. Belo, Horizonte: Editora Itatiaia; São Paulo: Editora da USP, 1978.
VAINFAS, Ronaldo (Org.). Dicionário do Brasil colonial: 1500-1808. Rio de Janeiro: Objetiva, 2000.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Direitos Autorais para artigos publicados neste periódico são do autor, com direitos de primeira publicação para a revista, com o trabalho licenciado simultaneamente sob uma licença Creative Commons (CC BY-NC-ND 4.0). Em virtude de os artigos serem publicados nesta revista de acesso público, eles são de uso gratuito, com atribuições próprias, não-comerciais.